- przez Gabi
Z pewnością każdy łasuch zgodzi się ze stwierdzeniem, że najważniejszy jest smak wyrobów cukierniczych. Nie wolno jednak przy tym zapominać o walorach wizualnych. Ładnie podany tort z pewnością przykuje uwagę i pobudzi do pracy kubki smakowe.
Wybór odpowiedniego podkładu
Podczas przygotowywania tortu warto wiedzieć, że nawet najpiękniejsze przystrojenie straci na znaczeniu, jeżeli nie podamy go na odpowiedniej podkładce. To właśnie dlatego podkłady pod tort są tak istotne i nie wolno zbyt lekko podchodzić do tego zagadnienia. Trzeba przy tym pamiętać, że istnieje wiele rodzajów podkładów, więc można je dostosować do rodzaju wyrobu cukierniczego. Zazwyczaj używa się laminowanych polietylenem tektur o odpowiedniej gramaturze. Czasami stosuje się podkłady pod tort gruby o wielowarstwowej konstrukcji. Dzięki temu są one w stanie udźwignąć nawet ciężkie ciasta.
Oprawa ma znaczenie
Każdy cukiernik wie, że podkład pod tort musi być dobrany na podstawie jego wymiarów i wagi. Do lekkich tortów wystarczy podkład z cienkiej tektury. Większe wypieki wymagają solidniejszej podstawy. Najczęściej w takiej sytuacji używa się tacek z drewnianej sklejki lub ze stabilnej pleksi. Bardzo ważną sprawą jest dobranie odpowiedniej średnicy. Podkład powinien nieco wystawać ponad podstawę tortu. Jest to istotna sprawa i to nie tylko ze względu na bezpieczeństwo wypieku. Chodzi przy tym również o walory estetyczne. Pewne znaczenie może mieć również kolor podkładu. Powinien być dopasowany do barwy wypieku, by całość wyglądała harmonijnie i zachęcająco.